2. Les cinc habilitats fonamentals del pensament computacional

2.2. Algorística

En programació, l’algoritme és el conjunt de codis que permet arribar a una solució. És el text que descriu com s’ha de fer quelcom amb un determinat llenguatge de programació. De la mateixa manera que en qualsevol altre àmbit, l’algoritme és reutilitzable i aplicable en problemes de les mateixes característiques. Una vegada hem creat l’algoritme per respondre si un nombre és parell o senar, el podem aplicar a qualsevol nombre, de la mateixa manera que podem fer la recepta d’un pa de pessic encara que estigui en una cuina diferent. Les instruccions són les mateixes.

Figura 1. Algoritme
Font: Scratch.mit.edu

En la figura 1 es pot veure un algoritme programat amb el llenguatge Scratch del MIT.

Scratch és un entorn de programació visual desenvolupat per al MIT Media Lab que permet als estudiants crear històries interactives, jocs i animacions mitjançant l’ús de blocs de programació en lloc de codi de programació tradicional. Això fa que aprenguin els conceptes bàsics de la programació, com ara seqüències d’instruccions, bucles i condicionals, i apliquin les habilitats bàsiques del pensament computacional, d’una manera visual, intuïtiva i divertida.

En aquest cas concret de la figura 1, el programa indica bloc a bloc els passos necessaris per dibuixar un quadrat a la pantalla. El primer bloc executa el programa. El segon baixa el llapis –indispensable per poder dibuixar. El tercer bloc correspon a una repetició: un quadrat té quatre costats i quatre angles iguals, i, per tant, dibuixarem quatre vegades el mateix. Els blocs quart i cinquè responen al dibuix d’un costat i a un gir de noranta graus respectivament. Aquest algoritme amb el llenguatge de programació Scratch serveix per dibuixar qualsevol quadrat. Podem canviar-ne la mida, però, mentre sigui un quadrat, sempre serà un algoritme vàlid.