1.1. Definició
El terme pensament computacional no és nou. Ja entre el 1970 i el 1980 Seymur Paper va introduir aquest terme en algunes de les seves publicacions quan va iniciar els seus treballs amb el llenguatge de programació Logo al MIT. Però no va ser fins al 2006 quan Wing va publicar un article on establia els elements clau que definien una primera aproximació al concepte de pensament computacional:
«Implica la resolució de problemes, el disseny de sistemes i la comprensió de la conducta humana, fent ús dels conceptes fonamentals de la informàtica. […] El pensament computacional és una habilitat fonamental per a tothom, no només per als informàtics. En la lectura, escriptura i aritmètica, hauríem d’afegir el pensament computacional a la capacitat analítica de cada nen.»
Posteriorment, altres autors i autores han enriquit aquest terme i, si bé no s’ha arribat a una única definició consensuada, la comunitat científica dona per bona la proposta elaborada el 2015 pel CSTA (Computer Science Teachers Association) i la ISTA (Society for Technology in Education) que defineix el pensament computacional com un procés de solució de problemes que inclou, entre d’altres, les característiques següents:
- Formular problemes de manera que es pugui utilitzar un ordinador o màquines per resoldre’ls.
- Organitzar i analitzar dades lògicament.
- Representar dades a través d’abstraccions com ara models i simulacions.
- Automatitzar solucions a través del pensament algorítmic (una sèrie de passos discrets i ordenats).
- Identificar, analitzar i implementar possibles solucions amb l’objectiu d’aconseguir la combinació més efectiva i eficient de passos i recursos.
- Generalitzar i transferir aquest procés de solució de problemes a una àmplia varietat de situacions.
En els darrers anys, el concepte de pensament computacional ha superat la barrera dels ordinadors per redefinir-se com un procés de pensament que no depèn necessàriament de les ciències de la computació (Bocconi et al., 2016). És a dir, la competència en pensament computacional va més enllà de la tecnologia, i les habilitats que s’hi associen són aplicables en diversos contextos del dia a dia.